Tippek a dohányzásról való leszokáshoz

Tippek a dohányzásról való leszokáshoz

Tudjuk, hogy a dohányzásról való leszokás az egyik legnagyobb kihívás, amellyel szembe kell néznie. Tippjeink segítenek abban, hogy motivált maradjon. Sőt, lehetőséget adnak arra, hogy megváltoztassa a szokásait, és így végleg leszokjon a dohányzásról.

 • 1.: Jelöljön ki egy dátumot a leszokásra.
  A leszokás napjának kiválasztása segíthet a leszokásra való mentális felkészülésben
 • 2.: Foglalja írásba. Készítsen egy listát azokról az érvekről, amelyek miatt le akar szokni a dohányzásról, és tegye olyan helyre, ahol mindig látja. Ez a lista átsegítheti a nehéz időszakokon, amikor az akaratereje meginog.
 • 3.: Szokjon le egy barát segítségével.
  Egy 2008-as amerikai tanulmány kimutatta, hogy azok a dohányosok akiknek a barátai leszoktak a cigarettáról 36%-kal nagyobb eséllyel tették le maguk is a cigarettát. Azok pedig 34%-kal nagyobb eséllyel tartottak ki elatározásuk mellett, akiknek a kollégái szintén abbahagyták a dohányzást[6]. Ha sikerrel akar járni a leszokásban, akkor kerítsen egy barátot, aki szintén le akar szokni. Így motiválhatják egymást, és nem lesznek egyedül a leszokás nehézségeivel.
   

  [6]N Engl J Med. 2008 May 22; 358(21): 2249–2258. doi: 10.1056/NEJMsa0706154 “Quitting in Droves: Collective Dynamics of Smoking Behavior in a Large Social Networkhttps” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2822344/

 • 4.: A dohányzáson megspórolt pénzből jutalmazza meg önmagát!
  Győződjön meg arról, hogy valóban meghatározó a megtakarított pénz. Nyisson egy külön számlát vagy csak vegyen egy perselyt a megtakarított készpénz tárolásához! Aztán jöhet a szórakoztató rész - eldönteni, hogyan költse el.
 • 5.: Vegye körül magát támogató emberekkel!
  A szerettei is tudják, hogy a dohányzásról való leszokás nagy kihívás és sok akaraterőt igényel, ezért ne hagyja figyelmen kívül a pozitív, bátorító szavaikat.
 • 6.: Azonosítsa a sóvárgást kiváltó tényezőket!
  Erősítse akaraterejét azzal, hogy korlátozza vagy kihagyja azokat a kiváltó tényezőket, amelyeket általában a dohányzáshoz kapcsol, például az alkohol, a kávé vagy a tea fogyasztását. Ha ilyen helyzetekben dohányzik, próbáljon meg például kevesebb alkoholt fogyasztani, amikor megkezdi a dohányzásról való leszokást.
 • 7.: Foglalja el magát!
  Valahányszor késztetést érez hogy rágyújtson, terelje el gondolatait valamilyen aktív elfoglaltsággal. Írjon egy listát 5 perces tevékenységekkel, amiket a sóvárgás elmúltáig végezhet, például sétáljon, hívjon fel egy barátot vagy igyon egy pohár vizet.
 • 8.: Végezzen testmozgást a stressz ellen!
  A mozgás egy nagyszerű módja a leszokással járó stressz csökkentésének. Sétáljon, fusson, ússzon vagy vágjon bele egy új mozgásformába!
 • 9.: Táplálkozzon helyesen!
  A cigaretta utáni sóvárgás időnként összetéveszthető az éhségérzettel. Tartson gyümölcsöt, zöldségeket vagy egészséges nassolnivalókat magánál ezekre a pillanatokra!
 • 10.: Próbálja ki a nikotinpótló terápiát!
  A NICORETTE® számos nikotinpótló terméket kínál, amelyek segítenek leküzdeni a cigaretta utáni sóvárgást és a nikotinmegvonási tüneteket a leszokása alatt. A NICORETTE® használatával kétszer akkora eséllyel szokhat le a dohányzásról, mintha csupán az akaraterejére hagyatkozik[5].
   

  [5]A.H Maseeh, G. “A Review of Smoking Cessation Interventions” MedGenMed. 2005; 7(2): 24.Published online 2005 Jun7:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1681582/

 • 11: Ne adja fel az első akadálynál!
  A pszichológusok szerint az emberek hosszabb ideig kitartanak a problémák megoldásában, ha tudatosítják bennük, hogy nehéz problémákról van szó. A dohányzásról való leszokás lehet az egyik legnehezebb dolog, amivel valaha szembesül. A kitartás azonban segít elérni a célt, még akkor is, ha időnként visszaesik.
 • 12.: Jutalmazza meg önmagát!
  Jelöljön ki fontos mérföldköveket, majd jutalmazza meg önmagát, amikor eléri ezeket – olyan jutalmakkal, amelyekre régóta vágyott.
 • 13.: Gondolkodjon pozitívan!
  Koncentráljon a dohányzásmentes élet előnyeire, például az egészségére, hogy több energiája lehet, javul az ízérzékelése és a szaglása, sőt, még a megjelenésén is észre fogja venni a változást. Minél kevesebbet gondol a dohányzásra, annál könnyebb lesz letenni a cigarettát.
 • 14.: Találjon új módokat a pihenésre!
  Próbálja meg elterelni a figyelmét a dohányzásról, és helyette keressen új kikapcsolódási módokat, például vegyen mély lélegzeteket, mozgassa át a testrészeit vagy olvasson!
 • 15.: Tervezze meg az “évfordulós” bulit!
  A dohányzásról való leszokás nem könnyű feladat, de ha mindent belead és motivált marad, sikerülni fog! Ha ez nem egy jó indok az ünneplésre, akkor nem tudjuk, mi is lehetne az. Miért ne tarthatna családjának és barátainak egy bulit az egyéves nemdohányzó évfordulója alkalmából? Ez egy újabb pozitív cél és ok lehet arra, hogy motivált maradjon, valamint egy remek módja annak, hogy megossza az elért eredményt szeretteivel.
Dohányzásról leszokás - célok kitűzése

Tűzze ki a céljait és jutalmazza meg önmagát!

Jutalmazza meg önmagát, ha eléri a célját – ezzel megkönnyíti a siker elérését.