Tévhitek a leszokással kapcsolatban

Tévhitek a leszokással kapcsolatban

Szeretnénk tájékoztatni a tényekről és lerombolni a tévhiteket. A leszokás már önmagában is elég nehéz, így a megfelelő információk ismerete segítségére lehet.

1. Tévhit: A leszokás súlygyarapodással jár

Gyakori félelem, hogy a dohányzás abbahagyása hízáshoz vezet. Ebben van valamennyi igazság, ugyanis a dohányzás valóban felgyorsítja az anyagcserét, és bizonyos mértékben csökkenti az étvágyat. Csakhogy ez elsősorban a cigaretta nikotintartalma miatt van így – ezért hasznos a nikotinpótló terápia mint a NICORETTE®. A nikotinpótló terápia célja, hogy megfelelő mennyiségű nikotint jutasson a szervezetbe, így segítve a leszokást.

Két okból is hajlamos lehet többet enni, amikor abbahagyja a dohányzást:

  • Hiányzik a dohányzásra jellemző kézmozdulat.
  • Összekeveri a cigaretta utáni sóvárgást az éhségérzettel.

Ezek leküzdéséhez próbálja ki a következőket:

2. Tévhit: A dohányzás csökkenti a stresszt

A dohányzás azért oldja a stresszt, mert a legtöbb dohányos addig feszültnek érzi magát, amíg el nem szívta a következő cigarettát.

A NICORETTE® szabályozottan biztosítja a nikotin bevitelét, és ezáltal segít leküzdeni a cigaretta utáni sóvárgást. Más módokat is találhat a pihenésre és a feszültség oldására - beleértve a dohányzásról való leszokással járó stresszt.

3. Tévhit: Az akaraterő a legjobb módja a dohányzásról való leszokásnak

Valójában azok, akik saját akaratuknál fogva próbálnak meg leszokni a dohányzásról, kisebb valószínűséggel képesek végleg lerakni a cigarettát, mint akik nikotinpotló terápiát alkalmaznak. Kizárólag akaraterővel leszokni azért is különösen nehéz lehet, mert egyszerre kell megtörnie a függőséget és a dohányzás megvonásának fizikai tüneteit. Ezzel szemben, ha olyan nikotinpotló terápiát használ, mint a NICORETTE®, a dohányzásról való leszokás esélye jelentősen nagyobb[5], mint amikor kizárólag az akaraterőre hagyatkozik.

[5]A.h Maseeh, G. “A Review of Smoking Cessation Interventions” MedGenMed. 2005; 7(2): 24.Published online 2005 Jun7:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1681582/

4. Tévhit: A nikotinpótló kezelés ugyanolyan káros az egészségre, mint a dohányzás

Vannak, akik amiatt aggódnak, hogy a nikotinpótló terápia éppen annyira árt az egészségnek, mint maga a dohányzás. Ez nem igaz.

A cigaretta számos egészségre káros vegyi anyagot tartalmaz (például kátrány és szén-monoxid). Ezek az anyagok okozhatnak például szívbetegségeket vagy tüdőrákot.

A dohányzástól való függőséget a nikotin okozza. A nikotinpótló terápia azzal segít az elszívott cigaretták mennyiségének csökkentésében, hogy szabályozott mennyiségű nikotint juttat a szervezetbe, miközben kizárja a cigarettafüsthöz kapcsolodó egészségügyi kockázatokat.

5. Tévhit: A nikotinpótló terápia költségesebb, mint a cigaretta

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mennyit költenek a dohányzásra. Ha azonban összeadja, hogy tíz éven át mennyit költött erre a káros szenvedélyre, az eredmény megdöbbentő lehet. A nikotinpótló terápiának természetesen vannak költségei, de valóban költségesebb lenne, mint a dohányzás? Nem valószínű!

Fokozatos leszokás a dohányzásról

Szeretne fokozatosan leszokni a dohányzásról?

A NICORETTE® termékekkel csökkentheti a napi cigaretta adagját, miközben kontrollálja a nikotin utáni sóvárgást és a dohányzás iránti vágyat.

Tények a nikotinról

Az igazság a nikotinról és a nikotinpótló terápiáról

Tudja meg, milyen szerepet tölt be a nikotin a függőségben és a nikotinpótló terápiában.