Hogyan segítsünk a leszokásban?

Hogyan segítsünk a szeretteinknek a leszokásban?

Ha valaki akit ismer megpróbál leszokni, minden segítségre szüksége lesz, amit csak kaphat a barátaitól, családtagjaitól és munkatársaitól. Ha Ön hajlandó rá, valójában sokat tehet azért, hogy segítsen neki.

Ezekkel az egyszerű módszerekkel segíthet másoknak leszokni a dohányzásról.

 • Ismerje meg a tényeket!
  Rendkívül hasznos lehet, ha jobban megérti, miért fontos szerette számára a leszokás, és megfelelő tanácsokat ad. Kezdheti akár ezzel a weboldallal - rengeteg információval segíthet eligazodni a leszokással kapcsolatos kérdésekben.
 • Legyen jó hallgatóság!
  Lehet, hogy nyilvánvalónak tűnik, de valakit meghallgatni kulcsfontosságú, ha a leszokásában szeretnénk támogatni. Ha megértő fültanúja tud lenni az aggodalmainak, sóvárgásának és stresszének, jobban megértheti a helyzetét, valamint ő is jobban fogja érezni magát, ha megosztja Önnel ezket, és kevésbé fog kísértésbe esni.
 • Terelje el a figyelmet!
  A leszokók számára az egyik leghasznosabb stratégia lehet, ha egyszerűen nem gondolnak a dohányzásra. Azzal, hogy eltereli a gondolataikat a sóvárgásukról, igazi szívességet tesz nekik. Valami egészen egyszerű tevékenység, mint egy csésze tea, egy érdekes magazincikk vagy kutyasétáltatás segíthet nekik túllépni a sóvárgáson.
 • Merjen változtatást előidézni!
  Ha tudja, hogy a barátja a kocsmában valószínűleg cigarettára vágyik, akkor javasoljon helyette nemdohányzó környezetet. Próbáljon alternatívákat javasolni azok helyett tevékenységek helyett, amelyeket korábban a dohányzással társított.
 • Ne beszélj mindig a dohányzásról való leszokásról!
  Bár nagy a kísértés, hogy folyton a dohányzásról való leszokásról beszéljünk, ez kontraproduktív lehet. A leszokó zaklatottnak érzheti magát, és a cigarettában keres vigaszt. A dohányzásról való állandó beszélgetés folymatos emlékeztető a leszokók számára, és az őrületbe kergetheti őket. Ehelyett próbáljon meg pozitív és bátorító lenni.
 • Jutalmazza meg őket!
  A pozitív bátorítás lehet a dohányzásról való sikeres leszokás kulcsa. Készítsen egy listát
  jutalmakkal, amelyek az egyes célok elérésével egyre vonzóbbak lesznek. Egy hét füstmentességért mozi, egy hónapért pedig masszázs jár. Egy év után pedig egy vacsorát kapnak egy ötcsillagos étteremben.
 • Egészséges választások ösztönzése!
  Próbálja meg arra ösztönözni a leszokókat, hogy mozogjanak, hogy elkezdhessék élvezni az újonnan szerzett energiaszintjüket. Ha egészségesebb életmódot folytatnak, valószínűleg jobban fogják érezni magukat a bőrükben, és kevésbé valószínű, hogy újra elkezdenek dohányozni.
 • A kudarc nem opció
  Ne legyen túl szigorú azzal, aki leszokóban van a dohányzásról, ha meginog és rágyújt egy cigarettára. Ahelyett, hogy haragudna rá, és emiatt rosszul érezné magát (mert valószínűleg már így is rosszul érzi magát), ajánljon fel neki támogatást és bátorítást, hogy visszatérhessen a helyes útra.
Támogatás a leszokásban

Támogatás a dohányzásról való leszokásban

Amikor nehezebb időszakon megy keresztül, mások támogatása létfontosságú segítség. Fedezze fel, hogyan alakíthat ki egy támogató közösséget, amely segíthet Önnek végleg leszokni a dohányzásról.

Támogatás a leszokásban

Hogyan győzze le a sóvárgást?

Az első lépés a nikotin iránti sóvárgás kezelésében, hogy azonosítsa azokat a helyzeteket, amelyekben vágyat érez rágyújtani egy cigarettára.