• Tippek motivációja fenntratásához

  A dohányzásról nem könnyű leszokni, ezért fontos motivációja folyamatos magas szinten való tartása...

  Szokjon le egy barátjával együtt

  A leszokás fertőző! Egy 2008-as amerikai vizsgálat szerint azok a dohányosok, akiknek a barátai leszoktak, 36%-kal nagyobb eséllyel szoktak le maguk is, kollégák esetében ugyanez az arány 34% volt. Ha tehát Ön szeretné örökre letenni a cigarettát, keressen egy barátot, akinek szintén ez a célja. Így kölcsönösen motiválhatják egymást, és mindketten tudni fogják, hogy nincsenek egyedül. Találjanak ki egy közös ajándékot: ha Ön is leszokik, ünnepeljék meg egy közös programmal, és fordítsák erre azt a pénzt, melyet a leszokással takarítottak meg.

  Mozgás a szabadban

  Mikor volt utoljára, hogy egy szép nyári napon a hegytetőn állt, és megtöltötte tüdejét friss levegővel? A szabadban, friss levegőn való tartózkodásnak rengeteg előnye van. Emeli az endorfinszintet (vagyis annak a boldogsághormonnak a szintjét, amely nagyon jól jön akkor, ha erősíteni kell a motivációt), valamint segít abban, hogy Ön aktív maradjon. Ahogy telik az idő, azt is észreveszi majd, hogy a levegő illatát is jobban érzi, és erőnléte javult – és mindez a leszokásnak köszönhető.

  Vezessen naplót

  A leszokást tekintse projektnek, éppen olyannak, mintha új házat venne vagy esküvőt szervezne, de ne visszafelé számolja a napokat, hanem előrefelé. Vegyen egy naptárt, és pipáljon ki minden olyan napot, amikor nem gyújtott rá. A sok pipa annak elismerése, hogy Ön keményen küzdött, és amikor akaratereje meggyengül, akkor mindig rájuk nézhet és emlékeztetheti magát arra, hogy milyen messzire eljutott már. Tűzzön ki célokat, amelyekkel jutalmazhatja magát. Ha például egy hónapig nem dohányzott, megérdemli, hogy meglephesse magát valamivel, vagy hogy kedvenc éttermében vacsorázhasson.

  Nyisson malacperselyt

  Ha egy átlagos, naponta 20 szálat szívó dohányos leszokik, azzal havonta 31 000 Ft-ot, évente akár 365 000 Ft-ot takaríthat meg (1 000 Ft-os átlag doboz cigaretta árral számolva). A leszokni kívánó emberek egyik fő motivációja, hogy így pénzt takaríthatnak meg. Sokat segít, ha ez a pénz ténylegesen látható is. Nyisson egy külön bankszámlát, vagy kezdjen használni egy malacperselyt vagy egy egyszerű befőttesüveget, amelyben elhelyezi a megtakarított pénzt. És most jön a legjobb rész... döntse el, hogy mire szeretné költeni! Akár néhány hónapon belül az Öné lehet, amit megálmodott! Vagy folytassa a gyűjtést, és egy év után menjen el nyaralni az összegből!

  Ünnepelje meg az "évfordulót"!

  Nem könnyű leszokni a dohányzásról, de ha Ön mindent belead és nem veszíti el motivációját, akkor sikerülni fog. Ennél jobb apropó nem kell az ünnepléshez! Szervezhet egy összejövetelt családjával és barátaival a sikeres leszokás megünneplésére. Ez pozitív cél és motiváló erő lesz, ugyanakkor lehetővé tesz, hogy Ön szeretteivel is tudassa az eredményt, amit elért. A leszokás első évfordulója tökéletes alkalom erre. Törje fel a malacperselyt, és a tartalmát fordítsa ünneplésre!