• Hogyan segíthet szeretteinek?

  A dohányzásról nehéz leszokni, de az sem könnyű, ha valakit segíteni szeretnénk a leszokásban. Az alábbiakban olvashat a leszokás előnyeiről, valamint arról, hogy hogyan segíthet szeretteinek a leszokásban.

  Ösztönzés

  Az emberi természet sajátossága, hogy szeretünk jutalmat kapni a kemény munkáért. A leszokás legnagyobb jutalma természetesen az, hogy az ön számára fontos személy egészségesebb, boldogabb és gazdagabb lesz, de jó ötlet ezt kiegészíteni még valamivel. Egyezzenek meg abban, hogy ha párja egy hétig nem gyújt rá, akkor ön főz neki egy finom vacsorát, ha pedig egy hónapig nem, akkor elmennek együtt egy étterembe. Vagy elkezdhetik egy malacperselybe gyűjteni mindketten azt az összeget, amely amúgy cigarettára ment volna. Ígérje meg a párjának, hogy megajándékozza őt, ha végelegesen leszokik a dohányzásról.

  Kerülje a kísértést

  Ha mindig szeretett szórakozóhelyekre járni barátaival vagy kedvesével, akkor könnyen hiheti azt, hogy ez az egyetlen módja a közös lazításnak. De ha segíteni akar egy dohányosnak a leszokásban, akkor adott esetben önnek is változtatni kell szokásain. Próbáljon új találkozóhelyeket találni, ahol a dohányos nincs kitéve a régi kísértéseknek, például nincs körülvéve társasági dohányosokkal. Mit szólna egy mozihoz, egy könnyű túrához vagy egy kiállításhoz? Ezzel segít a dohányosnak elkerülni a kísértést, és közben mindketten új dolgokat próbálhatnak ki. Ne felejtse el, hogy a kísértést jelentő tárgyakat (például a hamutartókat és az öngyújtókat) otthonról is el kell távolítani.

  Fogadja el a hangulatingadozásokat

  Amikor valaki abbahagyja a dohányzást, sok jó dolog történik, azonban rövid távon a leszokni kívánóknak kihívásokkal is szembe kell nézniük. A leszokás próbára teszi a dohányos türelmét és akaraterejét, és ez hangulatváltozásokkal is járhat. Fogadja el, hogy ez a folyamat adott esetben nehéz lesz, és hogy barátja vagy partnere hangulata egy ideig ingadozni fog. Legyen megértő, és motiválja őt! Emlékeztesse a leszokás előnyeire és (a józan ész határain belül) fogadja el a hangulatingadozásokat, illetve ha partnere esetleg a szokásosnál többször felcsattan.

  Mutassa ki támogatását

  Amikor barátja vagy partnere úgy dönt, hogy leszokik a dohányzásról, azzal életmódján javít. Ösztönözze arra, hogy ne adja fel! Apró meglepetésekkel motiválhatja őt. Ezzel nemcsak támogatásáról biztosítja őt, hanem olyasmit is ad, ami miatt érdemes tovább küzdenie.

  Ne ítélkezzen

  Természetes, hogy ön azt szeretné, hogy az, akit szeret, szokjon le a dohányzásról, és a folyamat során ön szeretne mindenben mellette állni. Azonban ügyeljen arra, hogy a támogatásból ne legyen túlzott kontroll. Ha partnere időnként elgyengül és néha-néha rágyújt, ne ítélkezzen fölötte és ne szidja meg ezért. Fogadja el, hogy a leszokás hosszú folyamat, és egyszerűen csak ígérje meg, hogy minden szakaszban támogatja.